ponedjeljak, 20. travnja 2015.

Za deset dana pet kilograma manje? Moguće je!


Ovo nije jedna od „brzinskih“ dijeta, od kojih se kasnije razbolite. Naprotiv, od ove dijete ne bi trebalo da osećati nikakve nuspojave, osim gubitka kilograma

Upravo ste pozvani na svečanost: večeru, svadbu ili neki drugi događaj i treba da stanete u skupu haljinu koju ste kupili prošle godine. Ali, prokleti rajsfešlus nikako da se zatvori. Ukoliko kupovina nove haljine ne dolazi u obzir vreme je da preduzmete nešto što će vas ekspresno vratiti u konfekcijski broj manje.

Dakle, cilj je da za deset dana izgubite pet kilograma, što je zdravije moguće.
Mnogo ljudi će vam davati savjete iz sopstvenog iskustva, ali većina tih dijeta je vrlo nezdrava, i osim što ćete gladovati, zbog gubitka vrlo važnih tečnosti iz organizma, lice će vam se oklembesiti, a koža će vam izgledati bezlično. Moguće da ćete imati glavobolju, vrtoglavicu, opštu slabost i neke druge vrlo neprijatne i štetne nuspojave. Ova dijeta je nešto drugačije koncipirana i trebalo bi da prođete bez teškoća koje smo upravo nabrojali.
Kako napraviti plan za dijetu

Dakle, dijeta traje deset dana, ni dan više. Ono što je najbolje je da ćete sami napraviti plan obroka i prilagoditi ga željama, mogućnostima i potrebama.
Najvažnije je da vežbate, jer bez vežbe, nema rezultata.

Jedite što raznovrsnije sveže voće, jer svaka voćka sadrži određene sastojke koji su potrebni vašem organizmu za normalno funkcionisanje. Isto važi i za povrće, naravno kuvano ili napravljeno na jednostavan i zdrav način. Naime, neke vrste povrća su dobri antioksidansi, druge su dobre zbog vlakana koja pomažu probavi, treće zbog vitamina i minerala. Neko povrće će vam pomoći u gubitku kilograma, da vam koža ne izgubi boju i tonus, odnosno čak će vam pomoći da vratite koži izgubljeni sjaj.
Dakle, jedite povrće kao što su šargarepa, zelena salata, paradajz, jedite što šarenije povrće i što raznovrsnije. Skuvajte lagane supe od povrća.
Što se tiče voća, jedite ga mnogo, a za ovu dijetu najbolje voće su jabuke, pomorandže, jagode, grejpfrut i maline. Te vrste voća ne samo da će vam pomoći u sagorevanju masnoća, nego ćete od njih dobiti neophodne hranljive sastojke. Takođe, umesto voća i povrća možete pojesti jogurt sa muslijem bez bilo kakvih dodataka. Na deset dana zaboravite hleb, meso, sir, testeninu i sličnu hranu.
Broj obroka
Samo zato što voće i povrće pomaže u gubitku kilograma, ne znači da smete da ga jedete na svakih sat vremena u neograničenim količinama. Na dan morate da imate četiri glavna obroka – doručak, ručak, užina i večera.
Za svakih obrok pojedite šolju (od 2 dcl) svežeg povrća i isto tako jednu šolju voća.
Kao što smo naglasili, možete pojesti lagane supe od povrća ili supu od paradajza, ali nemojte prekoračiti količinu. Takođe, umesto supe, možete pojesti ukusnu mešanu salatu od povrća. Začinite je vrlo lagano i jednostavno, na primer, sa limunom. Nikako nemojte koristiti dresinge za salatu, jer oni goje.

Neka vam porcije voća i povrća budu ujednačene. Znači, za svaki obrok morate uneti jednaku količinu voća i povrća u organizam.
Vežbanje
Da, treba da vežbate! Sama dijeta vam ne može pomoći u gubitku kilograma, jer ćete se jedino vežbom rešiti suvišne masnoće. To ne znači, da ako ne idete na fitnes, da treba da se odmah učlanite. Možete vežbati kod kuće, besplatno!
Važno je da se dobro oznojite kardio vežbama kao što je, na primer, vožnja bicikla, brzo hodanje ili trčanje. Ukoliko je ikako moguće vežbajte svaki dan po sat vremena, ili bar svaki drugi dan. Ukoliko niste ni malo u formi, neka vežbe budu jednostavne. Nastavite sa vežbanjem i posle deset dana dijete.

Plan jela
Evo jednog primera plana obroka na desetodnevnoj dijeti.
Doručak:
1 šolja iseckanog voća
1 šolja soka od paradajza
ili jedna šolja običnog jogurta
Ručak:
1 šolja supe od povrća ili činija puna zelene salate i paradajza začinjene limunom ili blagim dresingom za salate
1 šolja iseckanog voća
Užina
Jedna šolja iseckanog voća
Večera
Sveže napravljena salata od povrća – naprimer krastavac, šargarepa, kupus, brokoli, paradajz, zelena salata
1 šolja supe od zelja
1 šolja voća
Treba da pijete što više tečnosti i unosite manje kafe, slatkih sokova i drugih pića. Takođe, jedite večeru ranije i jedite obroke u isto vreme svaki dan. Ukoliko ogladnite između obroka, nemojte se mučiti, popijte šolju soka od paradajza ili pojedite nešto voća.
Izbegavajte šećer što je više moguće, ali ukoliko osetite manjak šećera u krvi (stavite u usta kockicu šećera ili malo čokolade i popijte čašu vode ili čaja).
Pravite obroke pre svakog jela, od svežeg voća i povrća. Nemojte jesti konzervirane supe, voće i povrće, jer sadrže mnogo šećera i soli.
Kao što smo već napomenuli, ovo nije jedna od “brzinskih” dijeta, od kojih se kasnije razbolite. Naprotiv, od ove dijete ne bi trebalo da osećate nikakve nuspojave.
Pošto je svaki metabolizam drugačiji, ukoliko osetite bilo kakvu mučninu, vrtoglavicu, slabost, prestanite sa dijetom ili povećajte porcije za trećinu. Ukoliko vam ni to ne pomogne, prestanite sa dijetom.
Verujemo, ako se buedete držali uputstva, da nećete imati nikakvih problema.

0 komentari:

Objavi komentar