nedjelja, 12. travnja 2015.

Slani pereci



Sastojci: 500 g mekog brašna, 300 g oštrog brašna, 40 g svežeg kvasca, 1 kašičica soli, 2 dl mleka, 2 dl vode, 1 dl ulja + 1 jaje za premazivanje


Slani preliv: 3 kašike brašna, 1 kašika soli, malo hladne vode
Priprema:

Razmutiti kvasac u pola šolje toplog mleka sa kašičicom šećera i brašna. Ostaviti na toplom da nadože. U dubljoj posudi izmešati obe vrste brašna i so, dodati pripremljeni kvasac, ulje i sa toplim mlekom/vodom zamesiti fino testo koje se ne lepi za ruke. Po potrebi dodati još malkice brašna. Ostaviti na toplom pola sata da se udvostruči.

Odvajati manje komadiće testa, rastanjiti prstima u dugačak štapić a zatim oblikovati perece. Što su tanji štapići, perece će lepše izgledati. Poređati ih na pleh i ostaviti još desetak minuta da stoje dok se rerna zagreje. Pre pečenja premazati umućenim jajetom i peći na 200 C oko 15-tak minuta.
Pri kraju pečenja, čim perece dobiju lepu boju, izvaditi ih iz rerne i preliti slanim prelivom. Vratiti u rernu još par minuta da se fino zarumene a preliv osuši. Prijatno grickanje!:)

Napomena: Jafi napominje da ih možete napraviti i u posnoj varijanti (bez mleka i jaja), a fine su i u integralnoj verziji.

 Moji utisci: recept mi se veoma dopao, testo je fino i lako se oblikuje. Stavila sam nešto manje tečnosti jer je testo bilo već dovoljno mekano, ali to zavisi od vrste brašna. Na početku nisam mogla baš dobro da procenim koliko dugačke štapiće treba da pravim, pa mi je prva tura perece ispala malo "buckastija" i njih smo prve poručkali.:)
Štapići treba da budu tanki kao olovčice i slobodno napravite veće perece, testo se onda neće spojiti prilikom pečenja. Možda ih neće stati puno odjednom u pleh (po 6-8 komada), ali se kratko peku i brzo ćete ih ispeći u nekoliko tura (druga tura je ispala već puuuno bolja:).

Od jednog dela testa sam napravila i venčiće i posula ih susamom, lepo su se uklopili. Testo rastanjite u dugački štapić i presavijte na pola, pa onda jednostavno upletite oba kraja i spojite u krug. Možete praviti i dugačke štapiće (poput onih koji se prodaju u pekarama), testo samo rastanjite u pravougaonu koru i zamotajte u dugačku kiflicu. Pred kraj pečenja isto ih poprskajte slanim restvorom i vratite da se još malo peku.
 izvor: kuhinjica mignone

0 komentari:

Objavi komentar