utorak, 7. travnja 2015.

Slana torta - predivna i veoma ukusna !


Pored kolaca i torti veliki sam ljubitelj slanih torti i rolata .

Autor: nena50

Sastojci

1 manja tegla sampinjona
2 kom krompira srednje velicine
4-5 kom mrkve srednje velicine
100 g smrznutog graska
3 kom tvrdo kuvanih jaja
200 - 220 g purece sunke isecene na tanke kriske


2 - 3 kisela krastavca
200 ml majoneza
200 ml kisele pavlake
200 gr tvrdog sira
150 ml vode vrele
50 ml vode za zelatin
2 kasike zelatina
lisce persuna

Priprema

1. Oguliti krompir i iseckati ga na male kockice , takodje ocistiti i mrkvu i nju iseckati na
kockice . Skuvati krompir , mrkvu i grasak . Vodu u kojoj se kuva povrce posoliti . Kad je
povrce kuvano ocediti ga od vode i staviti na stranu da se hladi . Skuvati jaja i njih
ohladiti . Naribati sir na krupnu trenicu . Vema sitno iseckati kisele krastavce . U manju
ciniju staviti zelatin i preko zelatina sipati hladnu vodu da zelatin nabubri . Ostatak
vode staviti da prokuva , skinuti sa vatre i u vrelu vodu sipati nabubreli zelatin i sve
mesati da se zelatin otopi.Prohladiti .
2. U dublju ciniju staviti majonez , dodati pavlaku i sitno naseckane krastavce . Dobro
sjediniti . U to dodati prohladjeni zelatin i opet sve dobro sjediniti.
3. Okruglu modlu precnika18 cm obloziti providnom plasticnom foliom tako da folia prelazi
gornje ivice modle . Prvo redjati po dnu modle pecurke , krupnije seci na pola pa ih
redjati uz ivice a sitnije po sredini , izmedju pecuraka stavljati na par mesta listove
persuna . Preko pecuraka sipati mesavinu majoneza , sipati kasiku po kasiku tako da
tecnost pokrije pecurke u tankom sloju . Preko pecuraka rasporediti skuvano povrce ,
rasporediti ga po celoj povrsini , preko povrca sipati majonez i kasikom blago pritiskati
povrce da tecnost popuni prostore izmedju povrca . Preko povrca staviti sunku iskidanu
na sitne komade ( moze i da se sitno isecka , ja sam kidala na manje parcade ) , preko
sunke sipati majonez i opet sve lagano pritiskati kasikom . Preko sunke rasporediti jaja
isecena na tanke kolutove pa ih zaliti preostalim majonezom .Po jajima raporediti
naribani sir i kasikom lako stiskati sir da se povrsina izravna i da se sir utisne u prostore
izmedju jaja . Preko sira staviti foliu i staviti tortu da se hladi celu noci .
4. Kada se torta ohladila prebaciti je na tacnu i ukrasiti po zelji . Sluziti uz pecenje ili ribu

0 komentari:

Objavi komentar