subota, 18. travnja 2015.

Pet preukusnih jela koja možeš da spremaš kad si švorc

Zdrava i ukusna hrana ne mora da bude skupa, a kada ostanete bez novca to ne znači da morate da se okrenete jeftinim i nezdravim paštetama i pecivima. Nasuprot, tada je pravo vreme da budete malo kreativni, pogledate šta imate po kući i kako to najbolje da ukombinujete.

 Nutricionista Branka Mirkovović kaže da zdrava hrana može da bude jako povoljna, ako unapred osmislite šta ćete da kuvate pa tek onda krenete u radnju. A ako želite za malo novca da spremite ukusan, bogat i zdrav obrok, odlučite se za neki od pet recepata koje ona preporučuje.



Lagano jelo za tople dane

PEČENE PAPRIKE U PARADAJZU



POTREBNO JE: 4 paprike, 4 paradajze, 2 čena belog luka, 1 supena kašika ulja extra virigine,  morska so po ukusu.




PRIPREMA: Ispecite crvene, zelene ili paprike "babure" u rerni. Pokrijte da se "potpare". Isecite paradajz na komade, posolite, dodajte beli luk po ukusu i pospite sa malo maslinovog ulja ili od zrna grožđa. Sve dobro promešajte. Ispecite u toploj rerni. Povremeno pomešajte. Kada je gotovo, paradajz i paprike očišćene pomešajte i desetak minuta ostavite u toploj rerni da se sjedine ukusi.



Ovako spremljenu papriku možete da jedete uz malo sira, a za jači obrok dodajte i jedno jaje.



Tikvice sa jajima


TIKVICE ZAPEČENA SA JAJIMA I SIROM



POTREBNO JE:  1 tivica srednje veličine, 1 jaje, 100 g mladog nemasnog sira, pola decilitra jogurta, 2 kafene kašičice maslinovog ulja.

*Količina za jedan obrok ili osobu



PRIPREMA: Prvo marinirajte tikvice. Isecite ih na kolutove, kockice, ploške ili već prema želji. Pospite suvim kvalitetnim začinom, ili samo stavite so i biber po želji. Dodajte izrendan beli luk malo samo radi ukusa. Pospite iseckanom mirođijom. Sve dobro promešajte i ostavite da odstoje oko 15 minuta da otpuste vodu. Procedite ih.



U posudu, oblik za pečenje stavite papir za pečenje. Jaja umutite sa jogurtom i uljem. Sipajte u kalup, dodajte marinirane tikvice i odgore izmrvite sir. Pecite u ugrejanoj rerni na 200 dok se ne zapeku. Možete posuti supenom kašikom parmezana pre pečenja. Malo ćete povećati kalorijsku vrednost a dobićete izvanredan ukus i obrok koji će vas zasititi.

0 komentari:

Objavi komentar