četvrtak, 9. travnja 2015.

Milka - plazma torta


Sastojci

Za koru (x5):

6 belanaca
6 kašika šećera kristala
6 kašika mlevenog plazma keksa
1 kašika kakaoa

Za fil:

30 žumanaca
30 kašika šećera kristala
400 g maslaca
250 g kisele pavlake
350 g mlevenog plazma keksa
250 g bele (ili crne) milka čokolade
Za ukrašavanje:

5 dl (300 g) slatke pavlake (ili šlag)
Priprema

Pripremiti 5 komada pek-papira, nešto većih dimenzija od veličine kalupa u kojem će se peći kore. Na papir staviti obruč kalupa i grafitnom olovkom iscrtati konture po pek papiru. Svaki papir okrenuti na drugu stranu, tako da grafitni trag ostane sa donje strane, a na gornju stranu će se sipati masa za koru.

Umutiti čvrst sneg od belanaca, dodavati kašiku po kašiku šećera, pa isključiti mikser i dodati mlevenu plazmu i kakao, pa laganim pokretima varjačom sve izjednačiti. Izručiti na pek papir i lopaticom ravnomerno rasporediti do iscrtanih kontura.

Umutiti i drugu koru na isti način, rasporediti po pek papiru, pa tek onda uključiti rernu da se greje na 170 C. Mutiti i treću koru, a za to vreme se rerna zagrejala. Na podlogu kalupa pažljivo prevući prvi pek papir, staviti obruč i peći oko 8-10 minuta. Za to vreme rasporediti umućenu treću masu na pek papir. Dalje naizmenično pripremati i mutiti ostale kore, vaditi iz rerne ispečene i stavljati sledeće da se peku.

Pri odvajanju belanaca za kore, žumanca odmah stavljati u lončić sa duplim dnom za kuvanje fila na pari. Kada su odvojena žumanca i od pete kore, dodati šećer i malo umutiti mikserom, da žumanca pobele. Staviti odmah da se fil kuva i povremeno mešati varjačom. Kuvati fil na pari oko 15 minuta na umerenoj temperaturi. Pred kraj kuvanja staviti malo fila na tacnu i kad se prohladi, proveriti da li je kuvan (da se ne razliva po tacni). Ohladiti ga potpuno, da se u njemu ne bi rastopili maslac i čokolada.

U umućen maslac dodavati ohlađen fil od žumanaca i dobro umutiti da se sve sjedini.

Dodati kiselu pavlaku i mlevenu plazmu i sve sastaviti mućenjem.

Na kraju dodati kockice čokolade i dobro izmešati varjačom.

Filovati kore filom, ravnomerno ga nanoseći na svaku koru. Celu tortu, odozgo i okolo, premazati filom.

Pripremiti dan ranije i ostaviti tortu da odstoji.

0 komentari:

Objavi komentar