utorak, 21. travnja 2015.

Lešnik bajadera



Sastojci

Potrebno je:

500 g šećera
1,5 dl vode
200 g mlevenog keksa
150 g mlevenih lešnika
250 g putera ili margarina
100 g čokolade


Za glazuru:

100 g čokolade
3 kašike ulja
malo putera
Priprema

U posudu staviti šećer i vodu, zagrejati i kad provri kuvati 4-5 minuta. Šećerni sirup bi trebao da ima gustinu meda. Pomeriti sa ringle, staviti ceo margarin ili putera i mešati dok se potpuno ne istopi. Dodati mleveni keks i mlevene lešnike u vruć sirup. Izjednačiti smesu (ako je suviše gusta, dodati 1-2 kafene kašičice vruće vode i promešati). Smesu podeliti na dva jednaka dela, pa u jednu polovinu dodati čokoladu. Manji kalup (16x26 cm) obložiti papirom za pečenje i staviti sloj čokoladne smese. Poravnati, pa preko rasporediti svetlu smesu. Sve izravnati i preliti glazurom od čokolade. Ostaviti da se bajadera ohladi. Za glazuru: Rastopiti na tihoj vatri ili na pari čokoladu sa malo ulja i putera, pa preliti preko ohlađene bajadere. Sačekati da se glazura potpuno stegne i oštrim nožem seći na manje šnite.

2 komentara:

  1. Moj recept sa orasima..puno mi je ukusniji
    2.5 dcl vode..250 gr secera.300 gr plazme i 300 gr mlj.oraha

    OdgovoriIzbriši