nedjelja, 19. travnja 2015.

Integralni hleb - što je važno, vrlo je zdrav da se jede !


Sastojci

180 g integralnog brašna od 9 žitarica, ili koje imate
160 g hlebnog brašna
225 ml do 250 ml tople vode
4 g suvog kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
2 pune kašike pečenog susama
2 pune kašike lanenog semena ( ako hoćete sameljite ga )

Priprema

U vanglicu staviti integralno brašno, hlebno brašno,so, susam i laneno seme i sve izmešati i ostaviti sa strane.
U 100 ml tople vode staviti kvasac i kašičicu šećera i ostaviti da se kvasac podigne.
U vanglicu dodati podignuti kvasac i ostatak vode, staviti prvo 225 ml vode i ako je potrebno dodati i ostatak vode.
Varjačom sve izmešati, trebate da dobijete potpuno meko i lepljivo testo, koje se ne može mesiti rukom ( ne znam kako drugačije da objasnim lepljivo testo ).

Varjačom oblikovati u kuglu, pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla, oko 45 minuta do sat vremena.
Radnu površinu obilato pobrašniti i isipati naraslo testo i pomoću pobrašnjenih ruku i brašna oblikovati testo u veknu.

Pleh ili tepsiju, prekriti papirom za pečenje i pobrašniti papir.

Uključiti rernu na 250°C i na dnu staviti posudu sa toplom vodom i pustiti da se rerna zagreje.
Preneti veknu na pobrašnjen pek papir, pobrašniti veknu još malo odozgore i raseći popreko sa oštrim nožem ili žiletom, na nekoliko mesta.

Peći zajedno sa vodom 15 minuta, izvaditi posudu sa vodom ( u originalnom receptu kaže poprskati rernu sa sprej flašom koju ste napunili sa vodom, meni je ovako bilo lakše ) i peći još 10 do 15 minuta ili dok vam korica lepo ne porumeni.
Pečen hleb izvaditi iz rerne, ostaviti na žici da se malo prohladi i po želji, zaviti u čistu kuhinjsku krpu i ostaviti da se ohladi.

Namazati sa puterom i uživati.

Prijatno!!!!

0 komentari:

Objavi komentar