subota, 18. travnja 2015.

DOMAĆI JAFA KEKS



Jafa keks je jedan od najomiljenijih slatkiša za sve uzraste. Zašto ga ne biste probali napraviti sami. Pročitajte koliko je jednostavno.

Sastojci (za 12 keksića):
135 gr želea od narandže, narezan na kockice
1 kašika marmelade od narandže
125 ml kipuće vode
2 jajeta
50 gr šećera
50 gr brašna
200 gr tamne čokolade


Priprema:

Zagrijte rernu na 180 stepeni C i nauljite mafin kalupe. Žele isjeckajte na komadiće i izmiješajte sa marmeladom i kipućom vodom – miješajte dok se žele ne rastopi. Smjesu uspite u tepsiju u sloju debljine 1cm, pa stavite u frižider da se stegne.
Da biste napravili biskvit mutite jaja i šećer dok ne dobijete izdašnu smjesu. Dodajte brašno, pa dobro izmiješajte. Rasporedite smjesu jednako u 12 mafin kalupa (ili u posebnu tepsiju za keksiće, koja je malo plića od tepsije za mafin kalupe). Pecite 10-tak minuta. Izvadite i ostavite da se ohladi.
Izrežite od stegnutog želea 12 malih diskova, pa po jedan stavite na okrugle biskvite.
Čokoladu otopite na pari, pa prelijte preko želea i biskvita. Biskvit i žele možete ostaviti u mafin kalupima ili ih poredati na tepsiju obloženu paprom za pečenje prije prelivanja čokoladom.
Ostavite da se stegnu. Možete ih prije toga posuti u ukrasnim mrvicama, usitnjenim orašastim plodovima i sličnim ukrasima.

0 komentari:

Objavi komentar