nedjelja, 26. travnja 2015.

7 načina na koje narušavate kvalitet peškira, a da toga niste ni svjesni



Koristite ih svakodnevno i, zaista, život bez njih bi bio nezamisliv. Ipak, da li radite određene stvari koje utiču na njihov kvalitet? Ukoliko želite da vam oni budu što dugotrajniji, pratite sledeće savjete.



Vješanje na kukice. Korištenje kukica za kačenje peškira između korištenja odlična je stvar (mada je korištenje šipke za peškire bolje), ali nikada ne biste trebali kačiti više od jednog peškira na jednu kukicu. Vlažnost se može zadržati između slojeva peškira što je i više nego pogodno tlo za razvoj bakterija i plijesni.

Ne perete ih često. Peškiri veoma brzo postaju prljavi – trebali biste ih prati nakon svakog trećeg korištenja. Slično važi i za peškire koje koristite za brisanje ruku – trebali biste ih prati odnosno mijenjati svaki drugi dan (ako imate preko pet članova porodice, onda svaki dan).
Prečesto korištenje istih peškira. Što ih manje koristite to će oni duže trajati. Šta to zapravo znači? Najbolje bi bilo da nabavite četiri seta peškira (za svakog člana porodice po jedan). Kako bi peškiri što duže trajali, najbolje ih je rotirati. Nemojte jedan set koristiti previše često. Napravite raspored za njihovo korištenje.

Koristite previše deterdženta. Može biti primamljivo da sipate malo više deterdženta ako želite da nešto bude baš čisto. Međutim, ova taktika je uzaludna, jer preporuka sa pakovanja deterdženta je sve što je potrebno da uradite. Pored toga, obzirom da se peškiri prave od materijala koji upija tečnost, postoji šansa da oni zadrže višak pjene. Ukoliko se dobro ne isperu, ostaci deterdženta mogu biti hrana za bakterije i plijesni. Takođe, peškiri zbog toga mogu biti kruti i grubi.
Ne perete ih u dovoljno toploj vodi. Provjerite etiketu na peškirima i perite ih u najtoplijoj vodi koja je bezbjedna za tkanine kako biste ih oprali na najbolji mogući način i eliminisali bakterije.
Ne protresate ih prije sušenja. Bez obzira da li ih sušite na vazduhu ili u sušilici, peškire uvijek protresite prije sušenja. To će im pomoći da ostanu paperjasto mekani tokom vremena.
Pretjerujete sa omekšivačem. Previše omekšivača može smanjiti moć upijanja peškira, ali to ne znači da u potpunosti trebate izbjegavati njegovo korištenje. Pola čepa sasvim je dovoljno.
Autor: minimagazin.info

0 komentari:

Objavi komentar