subota, 28. veljače 2015.

SUPER UKUSNI HLJEB


Brzo, efikasno i ukusno


Sastojci

 500 g brašna
 45 g svježi kvasac
 300 mL mlake vode
 1 kašika šećer
1 kašika so

 4 kašike ulja


Priprema

Izmrvite kvasac, dodajte kašiku šećera i mlaku vodu (50 mL), promješajte i ostavite 10 min da nabubri.
Prosijano brašno promješajte sa soli, dodajte ulje, preostalu vodu i potom kvasac i izradite u glatko tijesto.Ostavite 30 minuta da se diže.
- Tijesto ne treba biti 'gusto', bit će malo mekano ne treba više brašna dodavat -

Izvadite, oblikujete u oblik koji želite, zarežite i malo poprskate sa vodom i ostavite 30 minuta da se diže u tepsiji koju ste lagano namastili.
Za to vrijeme ugrijete rernu na 200 C, kada je proslo 30 minuta ubacite hljeb i 10 minuta pećete na 200 C, potom smanjite na 170 C i pećete jos 30 minuta.
Kada je gotovo izvadite iz tepsije (lagano se vadi, samo okrenite tepsiju) umotate krpom i ostavite 5 minuta.

Izvor:  www.coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar