srijeda, 18. veljače 2015.

Rafaelo kuglof


Sastojci:

Testo
3 belanca,musmula
3 kašike šećera.tipne
1 kašičica burbon vanil šećera
100 g oštrog brašna,paprika
100 g finog kukuruznog brašna

1 kašičica praška za pecivo
80 g bele čokolade
80 g maslaca
150 ml mleka **
50g kokosa sa Obadina
2 pune kašike milerama ili pavlake sa 20% mm

Vanila krema
4 kašike šećera
80 + 30 ml mleka
2 pune kašike pudinga sa ukusom slatke pavlake *
3 žumanca od koke Grahe
2 kašike mleka u prahu (ne mora)
2 kašičice burbon vanilin šećera
1 puna kašika milerama ili pavlake sa 20% mm

Glazura
100 g bele čokolade
3 kašike ulja vrilog
Oko 50g kokosa


Priprema:

Vanila krema
1. # U 80 ml mleka dodati šećer i burbon vanilin šećer, promešati i staviti da proključa. #
Žumanca umutiti žicom, dodati prašak za puding, mleko u prahu i 30 ml hladnog mleka,
izmešati da se dobije homogena smesa i u tankom mlazu uliti u ključalo mleko.
Energično mešati žicom dok se masa ne zgusne, kao puding. # Skinuti sa vatre i u vrelo
umešati mileram. # Ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi. Povremeno promešati da
se ne stvori kožica na površini ili prekriti kremu (ne šerpicu) celofanom.

Kuglof
1. # Uključiti rernu na 180 stepeni. # Kalup za kuglof (moj je silikonski, prečnika 18 cm i
visine 6 cm) namazati maslacem ili margarinom i dobro posuti brašnom ili prezlom.

Silikonski kalup ne treba posipati, samo se namasti. # Otopiti belu čokoladu na pari ili u
mikrotalasnoj pećnici. Dodati joj maslac i mešati dok se maslac ne rastopi. # Umutiti
belanca sa šećerom u čvrst šne. # Dodati vanil šećer, prosejana brašna, prosejani prašak
za pecivo i kratko promešati mikserom tek toliko da se svi sastojci sjedine. Dodati
smesu otopljene čokolade i maslaca i umutiti mikserom da se dobije ujednačena masa.
Dodati mleko. Izmešati. Dodati kokos i mileram i sjediniti mikserom. # Trećinu smese
izliti u kalup i peći na 180 stepeni 15 - 20 minuta da sredina smese ne bude tečna. (Ja
sam pekla 13 minuta) # Izvaditi iz rerene. # Vanila kremu preneti u vrećicu za zamrzivač
kojoj se odseče vrh i nanositi na sredinu smese za kuglof tako da krema ne dodiruje
zidove kalupa (pogledati ovde). # Kašikom nanositi ostatak smese za kuglof prvo
popunjavajući prostor između kreme i zidova kalupa pa tek na kraju nanositi smesu
preko kreme. # Peći na 180 stepeni 40 -45 minuta, isključiti rernu i kuglof ostaviti u
rerni još 5 minuta. # Izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi pa istresti iz kalupa na
rešetku (ili za one koji nemaju rešetku na masni papir). Iz silikonskog kalupa se može
izvaditi već nakon 5 minuta, a u običnim teflonskim kalupima mora malo duže da se
hladi. # Ohladiti do sobne temperature, pa u frižideru i naneti glazuru.

Glazura
1. # U šerpici zagrejati ulje pa skinuti sa vatre (ne mora biti previše vrelo) # Čokoladu
zasebno otopiti (ja je topim u mikrotalasnoj pećnici). # Zagrejanom ulju dodati
otopljenu čokoladu i izmešati da se sjedine. Dobije se lepa tečna čokoladna masa.
Preliti preko ohlađenog kuglofa. # Odmah obilno posuti kokosom.
Napomene:
1.
 1. 1. * Umesto pudinga sa aromom slatke pavlake može se koristiti puding vanila.
2. **Kuglof je još lepši ako se umesto običnog koristi kokosovo mleko. 3. Ako vam se
ovo sve čini prekomplikovano, pogledajte ovaj fantastičan recept za rafaelo kuglof.

Izvor:(coolinarika.com)

0 komentari:

Objavi komentar