subota, 28. veljače 2015.

Jednostavna torta od sira


Sastojci

Podloga
125g maslaca
250g petit keksa
3 žlice šećera
Krema od sira
6 žlica šećera
2 kesice van. šećera

sok od pola limuna, malo korice
limuna
1/2kg svježeg sira
4 jaja
Krema od vrhnja
400 ml kiselog vrhnja (od 20% masti)
2 kesice van. šećera
3 žlice šećera

Priprema

1. Zagrijte pećnicu na 200°C
2. Za podlogu: Sameljite keks (može u multi praktiku), dodajte mu šećer i rastopljeni
maslac (maslac rastopite na laganoj vatri), pomiješajte sve zajedno i utisnite u kalup
promjera 26 cm (može i manji, al nemojte manji od 24cm). Stavite peć (u ugrijanu
pećnicu) na 200°C - 5 min. Obavezno ispod kalupa stavite neku tepsiju jer maslac iz
podloge malo procuri, pa da vam ne izgori u pećnicu i ne zadimi cijelu tortu, samo
stavite neku tepsiju ispod kalupa.
3. Krema od sira: Ovde je jako bitno da smutite kremu u tih 5 min. dok se podloga peće,
jer krema vam ne smije čekat. Odvojite žumanjca od bjelanjaka...slupajte bjelanjke u
čvrsti snijeg, polagano dodajte šećer, van. šećer, (stalno miksajući) i žumanjke, ...kad
ste dodali žumanjke ..nemojte više dugo miksat, kratko promiješajte dodajte sir,
limunov sok i opet kratko promiješajte. Izvadite podlogu iz pećnice, pećnicu SMANJITE
na 170°C ...kremu izlijte na podlogu i vratite sve u pećnicu još 20 min.
4. Kad je torta skoro pećena, pripremite kremu od vrhnja: Pomiješajte vrhnje i šećer.
Nako što se pekla 20 min izvadite tortu iz pećnice..UGASITE pećnicu...polagano
namažite kremu od vrhnja i vratite sve u IZGAŠENU pećnicu još 5 min.
5. Nakon 5min. izvadite tortu iz pećnice, nemojte se poplašit, torta je još uvijek jako
mekana...ostavite je da se ohladi (u kalupu) i hladnu je stavite u frižider preko noći :)
6. Napomena: Torta je jako jednostavna i brza za napravit, najbitnije je vam je pridržavat

se točne temperature pećenja i minutaže pećenja...i sve vam mora bit
tempirano..znači.. dok se peće kora pripremate sir kremu....krema ne smije čekat, čim
je smiksate, vadite koru (za to smiksat vam treba taman 5 min. tako da to sve ide lijepo
glatko ;) ))), pred kraj pećenja podloge i kreme od sira primpremate kremu od vrhnja,
kad je prošlo 20min. pećenja namažete kremu od vrhnja vratite u ugašenu peć još 5 min
i to je to ;) (ovo je bilo pojednostavljeno objašnjavanje ;) )

0 komentari:

Objavi komentar