utorak, 13. listopada 2015.

Dunja: Mirisna vitaminska bomba cijenjena kao jak lijek za ove bolesti!


Dunja (Cydonia oblonga) zri od oktobra do decembra i prava je riznica korisnih materija. Zlatnožute boje, oporo kiselog ploda, ova voćka potiče iz jugozapadne Azije, a u stara vremena smatrala se znakom plodnosti i simbolom ljubavi i sreće.

U Staroj Grčkoj jeli su je mladenci uoči vjenčanja, dok je u Rimu, zbog opojnog mirisa, bila izvor eteričnih ulja za parfeme.

Dunja, voćka jeseni, prava je vitaminska bomba. Osim minimalne količine kalorija i masti, bogata je proteinima, ugljenim hidratima, dijetalnim vlaknima, a sadrži i mnogo taninskih materija i pektina.

Od vitamina najviše ima vitamina C, ali i veliku količinu karotena (provitamina A), vitamina B1 i B2, kao i nijacina. Bogata je bakrom, kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, natrijumom, gvožđem, sumporom, hlorom.

Sjemenke dunje sadrže čak 15% ulja i velike količine važnog sastojka amigdalina, odnosno vitamina B17, koji ima antikancerogeno dejstvo. Sjemenke su bogate i mastima, taninom, pektinom, šećerima, jabučnom kiselinom, emulzinom i protidom.

Zbog svega toga dunja je izuzetno ljekovito voće.

Ljekoviti su i plodovi i listovi i seme, a posebno sok i sirup. Zahvaljujući taninu i sluzi povoljno djeluje na rad crijeva i sprečava infektivne bolesti.

Dunjin sok ukuhan sa istom količinom šećera, liječi kašalj, astmu i akutnu dijareju.

Pečena ili kuhana dunja preporučuje se kod upale želudačne i crijevne sluzokože, ali i za liječenje anemije.

Čaj od cvjetova dunje pomaže smirivanju kašlja, a čaj od sjemenki deluje smirujuće, otklanja nesanicu, kao i neprijatan zadah.

Ne konzumiraju se sirove, ali mogu da se kuvaju ili peku, pa najčešće služe za pripremu kompota, želea, marmelada i voćnih kašica.

Dobro se slažu sa pečenim mesom, piletinom, pačjim mesom, junetinom i mesom divljači. Francuzi vekovima prave sir od dunja koji se priprema tako što se dva kilograma dunja kuha sa korom dok potpuno ne omekša.
Kada se ohlade, iseku se na komadiće i propasiraju. Dobijena masa se izmjeri, da bi se dodala prava količina šećera (na kilogram i po pirea dunja dodaje se kilogram šećera).



Sve se ponovo kuva na laganoj vatri 45 minuta, uz neprestano miješanje.

Odmah po kuhanju sir od dunja sipa se u odgovarajuću tepsiju, plitku staklenu posudu ili u posudice.

Kada se ohladi, poslasticu treba iseći na kocke, uvaljati u prah šećer, i staviti na tamno i suho mjesto da stoji.

Ovaj sir snažan je izvor energije, a može se uzimati i kao lijek za poboljšanje varenja. Nije preporučljiv jedino dijabetičarima i gojaznim osobama.

ČAJ OD PLODA

Da biste pripremili čaj od ploda dunje, voćku dobro operite, očistite i presjecite na četiri dela. Odstranite sjemenke i tvrdi deo oko njih, a mesnati deo isjecite na listiće i odmah ih stavite u litar vode, da ne bi promijenile boju.

Lagano kuhajte od 15 do 20 minuta, a zatim ostavite da se ohladi. Procijedite ga i pijte u gutljajima tokom cijelog dana. Ovaj čaj blagotvorno deluje na disajne tegobe, smiruje kašalj, promuklost i ublažava simptome bronhitisa.

ZA BORE I ISPUCALE USNE

Za lice bez bora i lijepo negovane usne narodna medicina preporučuje sjemenke dunje.

Preparat se pravi tako što se jedna kašičica sjemenki sitno isjecka, a zatim istuca u avanu i prelije sa dvije kašičice proključale vode.

Dobro promješana smesa ostavi se da odstoji deset minuta i njome se mažu ispucale usne i mjesta na licu sa izraženim borama. Da bi se postigao najbolji efekat, terapija mora da bude redovna i dugotrajna.

Protiv bora može da se pripremi i dunjin losion. Za ovaj preparat potrebno je 200 gr kora dunje koje se drže dvije nedelje u tri decilitra jače rakije, po mogućstvu komovice.

Poslije toga rakija se procijedi, sipa u tri bočice i hermetički zatvori. Pripremljenim losionom dijelovi lica sa borama mažu se dva puta dnevno, pišu novosti.rs.

0 komentari:

Objavi komentar