četvrtak, 27. kolovoza 2015.

SLANA TORTA (od rozen kora)


Fina!
Autor: SnezanaBG

Sastojci 10 osobe
1 paket korica za rozen tortu (slanih)
Za premaz od sira:
600 gr feta sira
8 dl kisele pavlake (ili milerama) sa 20
% mm
100 gr majoneza
malo soli, bibera i belog luka u prahu

Za filovanje:
350 gr šunke ili ćurećih/pilećih prsa,
tanko isečenih
4 skuvana jaja
10 kiselih krastavčića
100 gr maslina
Za ukrašavanje torte:
150 gr dimljenog kačkavalja
18 kom. čeri paradajzića
1 veza peršunovog lista

Priprema

1. Kore za rozen tortu su veoma nežne i prhke, zato vam preporučujem da pre početka
slaganja torte, sve sastojke pripremite i stavite ih na radnu površinu, kako bi vam svi
bili na dohvat ruke, a torta složena za 20 minuta. Nemojte ih otvarati iz vakuum paketa
pre vremena, da se nepotrebno ne isušuju. U jednu činiju izrendajte jaja, u drugu kisele
krastavčiće, i ocedite ih od viška tečnosti, u treću iseckajte masline. Napravite premaz
od sira, tako što ćete viljuškom ili gnječilicom za krompir pire izgnječiti feta sir, pa
dodati kiselu pavlaku, majonez i malo začina, soli, bibera i belog luka u prahu.
2. Kad je sve spremno, uzeti tacnu na koju ćemo slagati tortu, i premazati je sa 3 kašike
premaza od sira, na to staviti prvu koru, i ona će se lepo zalepiti, i neće klizati. Opet
uzeti 3 kašike premaza od sira, naneti ga na koru, pa posuti polovinu kuvanih jaja.
Svaku novu koru koju uzimamo, premažemo sirom, dok je još na stolu, pa je stavimo
namazanom stranom na dole, na fil (u ovom slučaju na rendana jaja). Koru opet, sad
odozgo, namažemo sirom, pa rasporedimo polovinu krastavčića. Opet namažemo novu
koru, stavimo je namazanom stranom na krastavčiće, pa je opet sa 3 kašike fila
premažemo i odozgo. Složiti režnjeve šunke, pa opet namazana kora i tako redom.
Ostatak kora, fila i premaza od sira rasporediti kao što je navedeno.
3. U poslednji fil kora dodaju se iseckane masline. Staviti na njih poslednju koru, ali, ne
treba je premazivati. Streč folijom umotati tortu, zajedno sa tacnom, opteretiti je
kuhinjskom daščicom, ili knjigom (eto knjizi nove namene!), i ostaviti da se dobro
ohladi u frižider, na 24 sata. Ostatak sira sačuvati za sutra, za premazivanje torte pre
serviranja.

0 komentari:

Objavi komentar