četvrtak, 27. kolovoza 2015.

POSNI KROASANI

I
Usuđujem se da kažem da su najbolji koje sam do sada isprobala, blago hrskava korica, a unutra lisnati i mekani :))))))

Sastojci
    za tijesto
    500 g brašna tip 400 meko
    1,5 dl bijelog vina
    1,5 dl vode
    20 g kvasca
    1 kašičica šećera
    3 kašike ulja

      1 kašičica
    soli
    1/2 praška za pecivo
    za premazati tijesto
    200 g margarina
    fil po želji tunjevina, ajvar i posni sir, džem, čokolada...

Priprema
    1.
    Kvasac i šećer preliti sa 1/2 dl mlake vode i ostaviti da nadođe.
    Od brašna odvojiti 2 kašike i ostaviti za premijesiti tijesto.
    2.
    Izmiješati brašno, so i prašak za pecivo. Vino i 1 dl vode podgrijati da bude mlako.
    3.
    U posudu u kojoj će se mijesiti sipati nadošli kvasac, dodati vino i vodu i izmiješati. Brašno dodavati postepeno i umijesiti glatko tijesto, koje ne treba da stoji.
    4.

      Radnu površinu posuti sa malo brašna, premijesiti tijesto i podijeliti ga na 8 loptica. Svaku lopticu istanjiti u krug, premazati margarinom sobne temperature,osim zadnje i slagati jednu na drugu.
    5.
    Premazano tijesto posuti malo brašnom i istanjiti u krug prečnika oko 45 cm, povremeno prevrtati tijesto dok je manji krug da se jednako razvlači.
    6.
    isjeći na 16 jednakih dijelova, urolati kiflice i slagati u pleh obložen papirom za pečenje.
    7.
    Ostaviti na toplom 40-50 min da narastu.
    Istopiti malo margarina, pred pečenje premazati i posuti sjemenkama po želji.
    Peći na 200 C da fino porumene, kad su lagane, pečene su.
    Izvor: www.coolinarika.com

1 komentar:

  1. Nakon sto se 8 kuglica razvalja i slozi jedna na drugu nisam shvatila dal se sve ukupno istanji i od svega se dobije samo 16 kiflica ili se valja svaki krug za sebe pa to bude 16×8 kiflica

    OdgovoriIzbriši