utorak, 25. kolovoza 2015.

Domaći beli hleb mekan kao duša


Ako ga jednom napravite – uvek ćete mu se vraćati! I – nemojte mi verovati na reč, nipošto! Isprobajte ga i uverite se sami.

Ako ćemo kako treba, ovo je zapravo domaći amiški beli hleb sa 7 jednostavnih sastojaka. 7 sastojaka – fenomenalan rezultat.

Od svih domaćih hlebova koje smo isprobali, iskreno vam kažem, ovaj je u našoj porodici omiljen. Od ove količine dobijete dve vekne hleba. Od toga jednu odmah otpišite – proći će onako, secnem malo da gricnem, secnu malo da gricnu…gde je vekna? Nema je…Ostaje druga za večeru, ali tu se broje parčad, jer svi bi još jedno parče.

Kažu deca (a i mangup) ukus mu je veoma sličan majkinom (Kraljica Majka mi moja) Velikom kolaču. Kod nas je to pleteni kolač koji se priprema za Božić i Uskrs i majka je genijalac u pripremanju istog. Ispod 6 komada (sa unapred poznatim primaocima istog) ni ne kreće da pravi…Prema tome, samo poredjenje ovog hleba sa majkinim Velikim kolačem daje mu na „bitnosti“ . Zanimljivo je da u kolač idu i jaja i mleko, ovde ne ide ništa od toga, pričamo o hlebu, zar ne?

Pa da krenemo u akciju. Nije reč o brzačkom hlebu, već onako, po redu…Proces traje oko 3 h, ali naravno, zahteva samo povremeno angažovanje, najveći deo vremena testo i kvasac provedu rastući sami sa sobom.

Molim vas da prvi put napravite hleb po receptu, nemojte menjati količinu šećera, iako će vam se učiniti mnogo, takodje, to malo putera (20 gr) nemojte zameniti margarinom, izgubićete na celokupnom ukusu hleba.

SASTOJCI:

450 ml tople vode
150 gr kristal šećera
1 1/2 kašika suvog kvasca (15 gr)
1 1/2 kašičica soli
60 ml ulja
750 gr oštrog brašna, T500
20 gr putera za premazivanje gotovog hleba
PRIPREMA:

U dubljoj posudi u kojoj ćete kasnije mesiti hleb, pomešajte toplu vodu (temperatura malko jača od naše, dakle, da ne peče, ali da je toplo) sa šećerom. Pospite vodu suvim kvascem, malo pomešajte, pa ostavite da kvasac nabubri (da, reč je o suvom kvascu koji se ipak može ostaviti da nabubri, radi boljeg efekta…). To neka bude 10 – 15 minuta.

Kada je kvasac nabubrio, malo ga pomešajte sa vodom, pa dodajte so (ne bojte se, neće ništa loše učiniti kvascu  ), ulje i pola količine brašna.

Promešajte te sastojke, pa dodajte i ostatak brašna i u igru uključite mikser, sa nastavcima za mešenje testa. Mesite testo mikserom dok se ne počne odvajati od posude. Testo neće biti previše tvrdo, više će izgledati mekano. Ne gubite nadu, tako treba i biće sve ok do kraja.

Kada ste dobili kompaktno testo koje se odvaja od posude, istresite testo na radnu ploču posutu sa malo brašna, te ga tamo još malo mesite, ne dugo. Slobodno posipajte brašnom dok mesite, da olakšate sebi, no…ne preterujte.
Nauljite čistu posudu, te u nju stavite umešeno testo, pa ga okrenite da se sa svih strana naulji. Ostavite u posudi, pokrijte čistom krpom, može i nekim stolnjakom i čime god se setite, pa sačekajte da naraste. To bi trebalo biti za nekih satićak vremena.

Kada je testo naraslo, pesnicom istisnite vazduh iz testa, pa ga prebacite na pobrašnavljenu radnu ploču i podelite na dva jednaka dela.

E sad, za dalji proces, ja sam u zadnjim prilikama koristila suvu kuhinjsku krpu, koju sam posula brašnom i na njoj razvijala testo. Možete i vi tako, ili na radnoj površini posutoj brašnom, kako god vam je lakše. Dakle, jedan deo testa stavite na pobrašnavljenu kuhinjsku krpu, pa razvijte u pravougaonik.
Kakva vam treba biti dimenzija pravougaonika? Zavisi od kalupa koji ćete koristiti. U originalu bi trebao biti pravougaoni kalup za hleb dimenzija 22×12 cm. No, ja takve nemam, nego sam koristila 2 vatrostalne ovalne posude, od kojih su obe dužine 27cm a širine 8cm. Pokazala se sasvim ok veličina. Dakle, širina razvijenog pravougaonika treba vam biti kao dužina kalupa. A debljina razvijenog testa – ne deblja od 1/2 cm.

Tako razvijeni pravougaonik, malo četkom očistite od brašna, pa ga nežno, bez pritiskanja, urolajte po širini. Dobićete valjak dužine 27 cm (u mom slučaju). Okrenite ga da vidite spoj, pa ga malo „uštipnite“ na mestima gde je kraj testa, da se spoji sa ostatkom testa. Takodje, spoljne krajeve malo spojite, da se ne vidi urolani deo. Ponovite postupak i sa drugim delom testa.
Formiranje vekne hleba
Formiranje vekne hleba
u nauljene kalupe, pokrijte krpom, pa ostavite da se hleb udvostruči. I za ovo će vam trebati pola sata do sat.

Tako udvostručeni hleb stavite hleb da se peče na 180°C oko 25 – 30 minuta. Proveravajte hleb u medjuvremenu, pa ako vidite da je previše porumeneo ranije, slobodno ga pokrijte papirom za pečenje i ostavite još malo da se peče. Posle 30 minuta, proverite hleb tako što čačkalicu gurnete u sredinu, izvučete, pa ako se ne lepi – hleb je pečen.
Izvadite hleb, pa ga premažite po celoj gornjoj površini otopljenim puterom, možete malo četku gurnuti i tik uz zidove kalupa, da procuri…Ovaj korak nemojte preskočiti, molim vas, to mu daje onaj pravi šmek.

Ostavite hleb još 10 – tak minuta u kalupima, pa ga nakon toga izvadite na žicu da se hladi. Isecite ga na parčad i uživajte u njemu.  Možete ga mazati slatkim namazima, ali nemojte misliti da pavlaka, pašteta, ajvar ili bilo koji slani namaz neće dobro „zvučati“ uz parče ovog hleba! Naprotiv, probajte i uverite se

Prijatno!!!

Izvor: kuvajmo-blogovski.coma

1 komentar: