nedjelja, 5. travnja 2015.

SOGAN DOLMA – tradicionalno bosansko jelo


Moj danasnji rucak…SOGAN DOLMA….tradicionalno bosansko jelo….

Sastojci:
1 kg crvenog luka-srednje veličine
1 kg faširanog mesa
1 mrkva
4-5 čehni bijelog luka
pola čase od 2 dcl riže
so,biber, aleva paprika, vegeta…


Priprema:
Sve začine sam stavila u meso i dobro izmješala .
Luk očistiti, s’gornje i donje strane zarezati malo više.
Potom staviti u šerpu i nasuti vodu, malo posoliti i pustiti da se.obari.
Kad provri pustiti 15-tak min da vri.
Onda to ocjediti i kad se samo malo ohladi početi ‘vaditi’kolut po kolut.
Ja to radim malom kašičicom, drskom, jer mi je tako lakše i brze.
Ipak je vrelo.
Prvo sam stavila običnu pečenicu (takav je naziv u mom kraju) i ništa se prije ne prepeče….zajedno se kuha, zbog šmeka…


Kad napunite luk nasuti vode da bude 2 cm iznad luka i lagano kuhati.
Biće potrebno par puta dosuti tople vode. ….
Prilikom posluživanja možete na.mnogo načina to izvesti.
A prilogom, samo ili po želji.
Važno je da odozgo stavite vrhnje za kuhanje ili pavlake…..Eto to je to…prijatno….

1 komentar:

  1. Pečenica sunka kako vec tj svinjetina nije u sklopurecepta sogan dolme. Nije originalno nije bosansko!

    OdgovoriIzbriši