subota, 4. travnja 2015.

SAZNAJTE ONO ŠTO SU ZNALE NAŠE PRABAKE: ZAŠTO JE VAŽNO KONZUMIRATI KISELI KUPUS I RASOL (UPUTSTVA)


Da li znate da je Vasko De Gama u svojoj prvoj plovidbi oko Rta dobre nade izgubio 105 od 160 članova posade usljed avitaminozne ishrane koja je uzrokovala skorbut. Istovremeno je James Cook moreplovac i istraživač na svom putovanju oko svijete nije izgubio niti jednog jedinog člana posade pod gotovo sličnim ili istim uslovima. Jedina razlike bila je u tome što je James Cook sa sobom na putovanje ponio 60 bačvi kiselog kupusa i to po savjetu njemačkog biologa Georga Forseta koji je znao njegovu ljekovitost.

Od 18. Vijeka kada se to desilo ljekovitost i korisnost kiselog kupusa prilično je zaboravljena pod uticajem moderne medicine i ishrane. Nova istraživanja i studije izvedene posljednih decenija ponovo su u prvi plan vratila sp oznaje zdravstvenoj kvaliteti kiselog kupusa i rasola (sok od kiselog kupusa) a što naše bake već odavno znaju. Odmah na početku ćemo vam reči jednu bitnu stvar. Kuvanjem se u kiselom kupusuju uništavaju skoro sva korisna i ljekovita svojstva. Stoga vrlo je važno da kiseli kupus koristite bez kuvanja jer se time uništavaju korisne bakterije koje on sadrži.

Najbolji način upotrebe kiselog kupusa je sljedeći:



Prije glavnog dnevnog obroka potrebno je na prazan stomak uzeti nekoliko kašika sirovog kiselog kupusa. Osim toga potrebno je barem jednom sedmično ujutro na tašte gutljaj po gutljaj popiti jednu šolju rasola (soka od kiselog kupusa). Rasol je jedan od najboljh i najzdravijih napitaka koje čovjek može koristiti za svoje dobro zdravlje.

Kiseli kupus koristi se za suzbijanje glista posebno kod djece. Potrebno je djeci na prazan stomak ili uz obroke davati kiseli kupus. Rasol se pomješan sa kašikom lanenog ulja daje za početne stadije tuberkoloze. Kiseli kupus preporučuje se kod problema i neredovne stolice koju redovnom upotrebom reguliše. Ipak najvažnije stvar kod kiselog kupusa predstavljaju mliječna kiselina i acetilholin koje se stvaraju djelovanjem bakterije mliječne kiseline i kvasne gljivice. Ovi sastojci djeluju pozitivno na crijeva i suzbijaju procese truljenja u crijevima, omogućavaju redovnu stolicu te omogućavaju da se produkti truljenja u crijevima tamo ne zadržavaju nego da budu izbačeni. Na taj način se spriječava niz negativnih procesa u probavi koji bi doveli do razvoja različitih problema i bolesti. Tako se upotrebom kiselog kupusa i rasola krv čuva od absorcije u crijevima nastalih otrovnih substanci što je ključ dobrog zdravlja. Samo konzumiranje kiselog kupusa djeluje protivotrovno, čisti krv, uklanja umor i isrcpljenost organizma, nadoknadjuje prijeko potrebne vitamine , posebno vitamin C i na taj način djeluje protiv prijevremenog starenja i razvoja niza bolesti. Kiseli kupus efektivno djeluje na noramlizaciju krvnog pritiska i arterosklerozu. Nije slučajno da ćete sresti starije ljude koji imaju veliku energiju i snagu, te dobro zdravlje a redovni su konzumenti kiselog kupusa i rasola. Kiseli kupus uspješno vraća nedostajući vitamin C i u potpunosti reguliše crijevnu floru kako kod odraslih i starijih osoba tako i kod djece. Redovna upotreba kiselog kupusa liječi anemiju , odnosno popravlja krvnu sliku I jako pozitivno djeluje na apetit. Kiseli kupus čisti i regeneriše jetru. Bogat je izvor prije svega vitamina C, A, folne kiseline, vitamina B12, željeza, fosfora i kalcijuma.

Važno je spomenuti da je kupus veoma je važno pravilno kiseliti. Ukoliko se to ne odradi na odgovarajući način neće se razviti “dobre” bakterije i cijeli proces ljekovitog djelovanja biće ugrožen. Pravilan način kiseljenje kupusa možete saznati od naših djedova i baka, u knjigama i na internetu a napomenućemo način kako znati da je kupus pravilno ukiseljen. Njegov ukus mora biti blag i prijatan, te on mora biti bez puno pjene. Ukoliko kiseli kupus neukusan i neobičnog mirisa i ukusa onda nije pripremljen na odgovarajući način te neće imati pozitivne zdravstvene efekte.

ZdravljeBEzdoktora

0 komentari:

Objavi komentar