petak, 3. travnja 2015.

HIT DIJETA: POČNITE DANAS, PREKOSUTRA MOŽETE IMATI 4 KILOGRAMA MANJE!


Trodnevna dijeta popularnost je stekla još sredinom 80-tih godina. Primamljivost ove dijete je u tome, kako njeni pobornici tvrde, što je njome moguće izgubiti do 4 kilograma u tri dana.

Trodnevna dijeta ima veoma specifičan plan prehrane kojeg se morate strogo pridržavati. Kombinacija namirnica u ovoj dijeti pažljivo je osmišljena kako bi ubrzala metabolizam i razgradnju masti u tijelu. Drugim riječima rečeno, ova dijeta je niskokalorična i ništa nema čudesno u njoj (nekih posebnih hemijskih reakcija koje sagorijevaju kilograme i sl.). Gubitak težine je rezultat značajnog smanjenja kalorija, a ono što se gubi je manjim dijelom masnoća, a većim dijelom zadržana voda. I to je to.


Dijeta samo za zdrave

Kao što sam naziv dijete govori, ona traje tri dana. Može se beskonačno mnogo puta ponavljati, ali između ponavljanja dijete mora proći barem 4 do 5 dana u toku kojih se hranite kao i obično. Razlog tome je da se spriječi usporavanje metabolizma, odnosno da se tijelo ne počne pripremati za “vanredno” stanje dijete i gladi, i za čuvanje zaliha masnoće.


No, ne smijemo izostaviti reći da trodnevna dijeta ne spada u red zdravih dijeta. Istina je da neki ljudi koji krenu na dijetu mogu osjetiti laganu vrtoglavicu, te dobiti poteškoće sa koncentracijom. Ova dijeta će vam samo pomoći da se brzo “stešete” i uvučete u garderobu koja vam je do juče bila tijesna. Ali preporuka je da je primjenjuju samo zdrave osobe i da traje onoliko dana koliko joj ime kaže: TRI DANA!

Također, napominjemo da, ukoliko tražite dugoročni program mršavljenja koji će vam pomoći skinuti kilograme zauvijek, ovo nije dijeta za vas – ona je samo privremeno rješenje.

Koristi trodnevne dijete

Za vrijeme trajanja ove dijete, ali i ostatak dana kada se vraćate svojoj uobičajenoj prehrani, morate izbjegavati konzerviranu hranu, masne supe iz vrećice, grickalice i slatkiše, te gazirane slatke sokove. U tri dana dijete strogo je zabranjen hljeb, alkohol i bilo kakvi sokovi. Preporučuje se piti samo voda, i to najmanje 6 čaša dnevno.

No, od ove dijete možete, osim gubitka kilograma, imati i dosta drugih koristi – u suprotnom, ne bismo vam je ni preporučivali.


Pomoću ove dijete poboljšat će vam se ten, smanjiti pojava alergija i povećati libido. Ostale koristi su: pomaže uspješnom pročišćavanju organizma od toksina, relativno je jednostavna, jeftina, sve sastojke je lako nabaviti i nije potrebno mnogo vremena za pripremu jela.

JELOVNIK

UVODNA NAPOMENA: U planu se često spominje jedinica mjere “šolja”. To je, ustvari, standardna šolja koja se koristi za čaj, a zaprema nešto više od 2,3 dl.

Prvi dan

DORUČAK: crna kafa ili čaj (malo zaslađeno), 1/2 grejpfruta, 1 kriška tosta, 1 supena kašika kikiriki putera

RUČAK: 1/2 šolje tunjevine, 1 kriška tosta, kafa ili čaj (malo zaslađeno) ili voda

VEČERA: 100 g barenog krtog mesa (bilo koje), 1 šolja barene boranije, 1 šolja rendane mrkve, 1 šolja sladoleda od vanile, 1 jabuka srednje veličine, kafa ili čaj (malo zaslađeno) ili voda

Drugi dan

DORUČAK: crna kafa ili čaj (malo zaslađeno), 1 kuhano jaje, 1 kriška tosta, 1 banana

RUČAK: 1 šolja nemasnog sira, 1 kriška tosta, kafa ili čaj (malo zaslađeno) ili voda

VEČERA: 2 viršle, 1/2 šolje narendane mrkve, 1 šolja parene brokule, 1/2 šolje sladoleda od vanile, kafa ili čaj (malo zaslađeno) ili voda

Treći dan

DORUČAK: crna kafa ili čaj (malo zaslađeno), kriška (oko 50 gr) mladog sira, 1 kriška tosta, 1 jabuka

RUČAK: 1 tvrdo kuhano jaje, 1 kriška tosta, kafa ili čaj (malo zaslađeno) ili voda

VEČERA: 1 šolja tunjevine, 1 šolja narendane mrkve, 1 šolja karfiola, 1 šolja sezonskog voća, 1/2 šolje sladoleda od vanile, kafa ili čaj (malo zaslađeno) ili voda

MOGUĆE ZAMJENE U JELOVNIKU

X Naranča umjesto grejpfruta

X Tuna umjesto sira i obrnuto

X Ohlađen jogurt umjesto sladoleda

X Boranija umjesto brokule

X Karfiol umjesto brokule

X Cvekla umjesto mrkve

0 komentari:

Objavi komentar