petak, 3. travnja 2015.

60 sekundi koje će vam spasiti život i otkriti u kojem vam je stanju organizam!


Korisni savjeti za sistematski pregled kojega možete obaviti za 60 sekundi u svojem domu.

Svega 60 sekundi dovoljno je da pomoću nekoliko brzih i lakih kućnih samopregleda otkrijete u kakvom je stanju vaš organizam. Proučite vaše dnevne rutine i napravite kratak, ali učinkovit sistematski pregled.


Pogledajte oči

Bjeloočnica može kriti mnogo toga o vašem zdravlju. Ona mora biti posve bijele boje, a crvenilu u očima uzrokuju sitni kapilari koji se iz određenog razloga prošire i postaju vidljivi. No, bjeloočnica može postati žućkasta. Napravite test tako da sedam dana za redom na dnevnom svijetlu promatrate bjeloočnicu, ako se boja iste mijenja uzrok može biti napor, alergije ili razne iritacije, ali ako ona ostaje nepromijenjena potražite pomoć liječnika.

Četka za kosu

Ispadanje kose može biti pokazatelj širokog spektra promjena u organizmu. Ako na četki poslije češljanja primijetite više dlaka nego inače, detaljno je očistite i kod sljedećeg češljanja prebrojite vlasi. Izgubite li oko sto dlaka dnevno, to je normalno, ali ako broj prelazi dvjesto ili ako vam kosa opada u pramenovima svakako se posavjetujte sa doktorom.

Ispušite nos

Normalno disanje kroz nos opisuje i normalno stanje sluznice nosa, ali i najmanja promjena u organizmu to stanje može promijeniti. Ispušite nos u bijelu papirnatu maramicu, a ako ne ispušete ništa vaša sluznica je zdrava. Ako ispušete providnu tečnu sluz, vjerojatno se radi o iritaciji, promjeni temperature ili alergiji. Žuta ili zelena sluz ukazuje na neku vrstu upale, koju bi trebalo pratiti.

Nokti

Zdrav nokat treba biti čvrst i proziran, a bilo kakva promjena na njegovoj površini može biti pokazatelj zdravstvenih problema. Svaki nokat pregledajte detaljno i obratite pažnju na eventualne promjene. Mrlje bijele boje ukazuju na manjak vitamina i minerala u organizmu, žuta boja ukazuje na gljivične upale. Primjetite li takvu, ili sličnu boju budite oprezni, a ako se situacija pogoršava ili mijenja potražite pomoć stručnjaka.

Konac za zube

Čišćenje zuba zubnim koncem dio je higijene usne šupljine, ali ta rutina može biti pokazatelj značajnih promjena u vaši ustima. Komadom konce očistite prostor između desni i zuba. Ako opazite krvarenje ne trebate brinut, to može ukazivati na osjetljivost desni ili manje upale koje se koncem mogu riješiti. No, ako desni i nakon čišćenja ne staju s krvarenjem, posavjetujte se sa stomatologom.

Pogledajte mokraću

Normalna boja urina trebala bi biti bistre svijetlo žute boje, ali promjene u urinu mogu stvoriti brojni faktori poput hrane, pića no i zdravstvenih tegoba. Za neobične promjene boje i mirisa, obavezno posjetite liječnika.

Pregledajte svoju kožu

Detaljno pregledajte kožu i to od lica i vrata pa sve do stopala. Ne zaboravite tjeme, između prstiju, iza ušiju, oko spolnih organa, ispod ruke… Primijetite li na koži neke neobične promjene ili nove neobične madeže, mrlje ili depigmentaciju potražite savjet ljekara savjetuju na zadovoljna.hr.

zadovoljna.hr

0 komentari:

Objavi komentar