Sastojci
1 kg brasna ( priblizno )
130 gr putera
100 gr secera
1 zlicica soli
1 jaje
250 ml fante ( ili bilo koji gazirani
od naradze )
250 ml mleka
50 gr svezseg kvasca
1 jaje za premaz
Priprema
1. Sud u kome mesite i svi potrebni sastojci treba da budu sobne temperature.
2. Izdrobljeni kvasac prelijte mlakim mlekom, pospite zlicicom secera i ostavite 15 minuta
da nadodje.
3. Pre mesanja brasno prosejte. Brasno pomesajte sa secerom i soli. U sredini brasna
napravite udubljenje i u njega sipajte umuceno jaje, nadosli kvasac, otopljeni puter,
preostalo mleko i fantu. Kad sve dobro izradite rukama, testo pokrijte vlaznom krpom i
ostavite na toplom da naraste. Otprilike potrebno je 40 minuta da testo se udvostruci.
4. Opet dobro izradite okrecuci testo uvek u istom smeru. Formirajte 20 loptica. Loptice
poredjajte u pleh kojeg ste prethodno oblozili papirom za pecenje. Prekrijte jufkice i
pustite da nadodju.
5. Nadosla peciva premazite sa umucenim jajetom. Pecite u prethodno zagrejanoj pecnici
na 220 stepeni nekih 20 minuta. Jos topla peciva lagano premazite sa malo otopljena
putera
0 komentari:
Objavi komentar