Lagani i osvježavajući kolač punog okusa banane,poseban jer je bez ulja i
margarina(maslaca)!
Autor: blues40
Sastojci:
Biskvit
6 bjelanjaka
8 kašika(punih) šećera
8 kašika (punih) brašna
4 kašike(pune) sjeckanih oraha
1 mala kašikica kakaa
Krema od banana
5 dl mlijeka
3 banane
5 kašika šećera
3 kašike (vrhom pune) gustina
Krema od vanilije
5 dl mlijeka
1 vrećica praška za puding od vanilije
2 kašike (vrhom pune) gustina
6 kašika šećera
300 ml vrhnja za šlag
Za ukrašavanje
200 ml vrhnja za šlag
kokosovo brašno
strugotine bijele čokolade
Priprema:
1. Biskvit Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg i dodati šećer pa mutiti još toliko da se šećer
rastopi. Dodati brašno ,kakao i orahe i lagano umiješati u smjesu.Istresti u namašćen i
brašnom posut duboki lim dimenzija 24 x36 i peći na 150 stepeni 50 minuta.
2. Krema od banana Banane isjeći na kolutove i staviti u mlijeko i neka zakuha
.Prethodno od mlijeka oduzeti 1 dl i u njemu razmutiti gustin i šećer pa skuhati kremu
neprestano miješajući da se banane i gustin povežu.
3. Krema od vanilije U malo mlijeka razmutiti prašak za puding ,gustin i šećer.Ostatak
staviti na vatru i kada zakuha umiješati ovu smjesu i kuhati na laganoj vatri da postane
gusto. Ohlađenoj kremi dodati umućeno vrhnje za šlag .Dobro umutiti da se dobije fina
krema bez grudvica.
4. Kada je biskvit gotov malo ga ohladiti i premazati kremom od banana(koja može biti i
mlaka) i ostaviti u frižider da se dobro ohladi. Na tako ohlađeno ide krema od vanilije
pa umućeno vrhnje za šlag. Po želji kolač posuti kokosovim brašnom i rendanom bijelom
čokladom.
5. Napomena Ako želite bogatije kreme možete im dodati istopljenu bijelu čokoladu.Ja to
nisam uradila ,jer sam zaboravila .Slijedeći put ću svakako probati i ako mi se svidi
dodaću u recept!
Posluživanje
Kolač poslužiti dobro ohlađen!
0 komentari:
Objavi komentar