Sastojci
Potrebno je:
1 pakovanje tankih kora
100 g mlevenih oraha
2 rendane jabuke
3 šolje šečera (2 za agdu)
1 kašičica cimeta
150 g suvog grožđa
30 g otopljenog putera za premazivanje kora
3 kašičice imuna
Priprema
1
Pripremimo sastojke.
2
Oljuštimo i izrendamo jabuke. Dodamo 1/2 šolje šećera i cimet. Ubacimo suvo groždje, izmlevene orahe. Sve dobro sjedinimo.
3
Sada počnemo u namašćenom plehu da redjamo. Koru pa, namažemo dobro puterom, pa opet jednu i tako šest kora. Sipamo fil pa onda ređamo opet 2 kore, premazane puterom. Na to sipamo fil, pa opet 2 kore. Poslednji sloj završimo sa 6 kora, kao i dno. Kore isećemo pre pećenja na komade linijski ili dijagonalno vaš izbor.
4
Pečemo 25 minuta. Dok se baklava peče, napravimo agdu od 2,5 šolje šećera i 2,5 šolje vode, kao i sok od limuna. Na srednjoj temperaturi pustimo da se agda zgusne u sirup. Ovo treba da bude gotovo u isto vreme kad je i baklava pečena.
5
Nalijemo baklavu sa sirupom i ostavimo da stoji par sati da baklava upije sirup.
Savet
Savet:
Mislim da do sada još nikad nisam pravila istu baklavu dva puta. Svi znamo da je veoma slatka pa je pravim nekoliko puta u godini. Ovde suvo grožđe bude mnogo ukusnije, ako ga ostavite pre upotrebe malo potopljeno u vodu da nabubri. I naravno bilo šta pravimo sa korama za pitu, treba uvek dobro namazati puterom.
0 komentari:
Objavi komentar