Sastojci
BISKVIT
15 dkg lješnjaka
6 bjelanjaka
6 velikih žlica šecera
6 velikih žlica brašna
KREMA
6 žumanjaka
10 dkg šecera
2 vanil pudinga
2 velike žlice brašna
1 l mlijeka
1 vanil šecer
25 dkg margarina za kreme ili maslac
10 dkg šecera u prahu
I JOŠ...
20-ak dkg nutele
oko 15 dkg petitebeure keksa
10 dkg cokolade za kuhanje
1 šlag
Priprema
1. LJEŠNJAKE popecite u rerni da potamne, ohladite ih pa ih kroz ruke trljajte da im
otpadne korica. u malo boljim trgovinama imate za kupiti vec oguljene i popecene.( ja
kupim gotove.) stavite ih u cvršcu krpu i malo ih stucite batom za meso, ali tako da
ostanu i malo krupniji komadici.
2. BISKVIT bjelanjke tucite u cvrsti snijeg, dodajte šecer i na kraju lagano ubatite brašno
najmanjom brzinom miksera.
kalup za torte promjera 26 cm namažite maslom, pobrašnite a na dno stavite masni
papir.
na masni papir rasporedite istucene lješnjake i na njih oprezno rasporedite bjelanjke.
pecite 10-ak minuta na 180 °c. dok dobije malo boju. ohladite.
ohladeni biskvit prevrnite na pladanj da vam biskvit bude dolje a lješnjaci na vrhu.
lagano dignite masni papir. vratite obruc od forme za tortu.
3. KREMA uvrite 8 dcl mlijeka sa vanil šecerom.
batite žumanjke sa šecerom. dodajte 2 vanil pudinga, 2 žlice brašna i dva dcl mlijeka.
to ukuhajte u uvrelo mlijeko kao puding.ohlaadite uz povremeno miješanje da se ne
stvori kožica.( ja stavim kremu s posudom u kojoj se kuhala u sudoper s hladnom vodom
ide puno brže i miješam povremeno mikserom )
4. margarin za kreme (ili maslo) izradite dobro sa šecerom u prahu pa dodajte u skroz
hladnu kremu.
5. COKOLADU otopite na pari, malo prohladite, pa dodajte u POLOVICU kreme. druga
ostaje žuta.
6. NUTELU malo isto zagrijte (da se lakše da mazat) pa je oprezno namažite na lješnjake.
7. KEKSE izlomite na nepravilne komadice ( 1 keks na 4-5 komada) i poredajte po nuteli.
Keksa potrošite koliko vam treba da prekrijete cijelu površinu. Bilo je upita da li staviti
svih 25 dkg, ali to nije potrebno.
8. SADA stavite na kekse žutu kremu, pa cokoladnu i stavite tortu da se hladi preko noci u
hladnjak.
kada se ohladila dignite oprezno obruc i obilato namažite šlagom.
ukrasite po želji, ja pospem malo lješnjacima.
9. REDOSLJED SLAGANJA:
10. 1.biskvit od bjelanjaka
2.lješnjaci
3.nutela
4.keksi
5.žuta krema
6.cokoladna krema
7.šlag
Posluživanje
skuhajte dobru kavu i uživajte! p.s. Cesto dobijam pitanja da li može fondant masa preko
ove torte, evo pod jednim komentarom je to donekle objašnjeno. Osobno nemam iskustva,
ali shvatila sam da bi na vrh trebalo stavit još jedan biskvit, pa onda oblagat fondanom,
ratlukmasom i sl.
0 komentari:
Objavi komentar