petak, 24. travnja 2015.

Sladoled torta



Sastojci su tako jednostavni a torta je jako fina, lagana...

Sastojci:

Kora:
-12 bjelanjaka
-24 kašike šećera
-sok od 1/2 limuna ili 2 kašike sirćeta

Fil:
-12 žumanjaka
-12 kašika šećera
-4 kašike brašna (možete pomiješati 2 kašike brašna i 2 kašike gustina)
-1/2 l mlijeka
-1 margarin za kreme i kolače
-200 g oraha mljevenih
-1 vanilin šećer
-3 reda čokolade za kuhanje (čokolada od 100 g)

I još:
-šlag krema za ukrašavanje



Priprema:



Umutiti bjelanjke u čvrst šlag pa zatim dodati šećer i nastaviti mutiti dok smjesa ne postane jako čvrsta i sjajna. Na kraju dodati sok od limuna ili sirće. Još malo mutiti.

Umućene bjelanjke sipati u pleh za pečenje (može i okrugli pleh za torte a može i u obični pravougaonik pleh da bude u obliku kolača), smjesu fino poravnati. Koru peći, tj. sušiti na 150 C oko 1h.

Žumanjke mutiti mikserom sa šećerom i vanilin šećerom da dobijete finu pjenastu smjesu, zatim dodati brašno ili kombinaciju brašna i gustina.

1/2 l mlijeka staviti da zakuha pa onda dodati smjesu od žumanjaka. Stalnim miješanjem skuhati fil od žumanjaka. Kad smjesa postane gusta fil je gotov.

U ohladjen fil dodati mikserom izradjen margarin. Sve dobro sastaviti.

Fil podijeliti na 2 dijela i u jedan dio dodati orahe sitno mljevene (ako ih ne volite poput mene možete ih izostaviti) a u drugi dio fila dodati 3 reda otopljene čokolade (dakle 3 reda od čokolade od 100 g).

Preko kore prvo staviti svijetli pa tamni fil. Na kraju tortu ukrasiti šlagom. Tortu dobro ohladiti prije konzumiranja.

0 komentari:

Objavi komentar