Sastojci:
-oko 5 kg očišćenih oguljenih jabuka (ili voća kojeg želite ili kombinirano)-0,5-1 kg mrkve (nju stavim samo kad pravim od jabuke, kruške ili dunje…samo radi boje)-1,5 kg šećera -limunova kiselina-voda
Priprema:
Voće očistiti usitniti i staviti kuhati. Vode staviti toliko da prekrije voće. Isto napraviti i s mrkvom. Ja mrkvu kuham posebno jer njoj ipak treba malo duže da se skuha.Skuhano ostaviti da se ohladi, možete dodati hladne vode da se brže ohladi.
Prohlađeno miksati u blenderu, ja koristim sokovnik jer mi je tako sitniji i kompaktniji, baš kao onaj kupovni.Izmjerite koliko ste dobili te tekućine (naravno voće i voda u kojoj se kuhalo) te dodajte vode da imate približno cca 19-20 litara soka. Dodati 1,5 kg šećera i oko 8 dkg limunove kiseline. Miješajte i probajte kako vam odgovara jer nije svako voće jednako slatko tj. kiselo.
Staviti da prokuha, tj. da baci ključ. Pjenu ne morate skidati. U međuvremenu oprati boce, sterilizirati ih u vrućoj rerni, pripremiti čepove. Vruć sok sipati u vruće boce, zatvoriti ih i ostaviti utopljene dok se ne ohlade.Takav sok iako nema puno šećera niti konzervansa može se očuvati mjesecima.
www.coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar