Recept moje bake koja već dugo nije među nama. Kad napravim ove krofne,
obuzme me sjeta i sjetim se djetinjstva i nedjeljnog ručka, poslije kojeg su
dolazile mirisne i tople krofne, dok vani škripi snijeg i štipa zima-baš kao i
danas.
Autor: oska
Sastojci
dizano tijesto
1 kockica svježi kvasac
1 žličica šećera
malo soli
šaka masti
2 žumanjka
oko 6 dl mlijeka
80-90dkg. glatkog brašna
2 žlice šećera
po želji rakijice ili limunove
korice
preljev
5 dl mlijeka
4 žlice šećera
po želji vanilin šećera ili ruma
Priprema
Tijesto
1. Razmrviti kvasac u toplo mlijeko i dodati žličicu šećera
2. Dobro promiješati dok se kvasac ne otopi i uliti u zdjelu sa prosijanim brašnom. Ostaviti
na toplom dok se ne napravi pjenica
3. Dodati ostale sastojke i umijesiti mekano tijesto ali da se odvaja od dlana. Po potrebi
dodati još brašna. Malo ga umiti uljem. Ostaviti na toplom da udvostruči volumen
4. Tijesto premijesiti na pobrašnjenoj podlozi i razvaljati na 3 cm debljine. Rezati
okruglim kalupom promjera 8 cm.
5. Složiti u tepsiju jednu do druge. Tepsiju nije potrebno mazati masnoćom.
6. Ostatak tijesta premijesiti i ponoviti postupak pod točkom 4 i 5, ili napraviti gužvaricu
ili buhtlice, nakon što popunite jednu tepsiju.
7. Ostaviti na toplom da malo uzađu.
8. Za to vrijeme zagrijati mlijeko sa šećerom za preljev, dok se šećer ne rastopi. Za jednu
tepsiju treba 5 dl mlijeka.
9. Prelijevati preko svih krofni i lagano protresti tepsiju da isplivaju
10.Staviti peći u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva oko 30 minuta.
11.Jako će se podići dok se peku
Posluživanje
1. Poslužiti tople sa malo mlijeka u kom su se pekle. Na svaku staviti malo pekmeza i
posipati sitnim šećerom
Nisu jako gnjecave kako se može činiti na prvi pogled, ali su jako mekane i sočne
odozdola. U mlijeko za preljev može se dodati vanilin šećer ili rum, po želji.
Nema komentara:
Objavi komentar