nedjelja, 27. prosinca 2015.

Husarski kolačići nakon što se naprave kuća miriše na njih


Dunje i kolači (kuća miriše) na tebe kad se smrači (suze padoše) dunje i kolači
mirišu, mirišu. ( K. Monteno )

Autor: antoinete

Sastojci
Tijesto
1 štapić vanilije
20 dag maslaca
1000 dag šećera
2 žumanjka
30 dag oštrog brašna
10 dag mljevenih lješnjaka
malo soli od pekmeza
pola šalice šećera u prahu
15 dag marmelade od višanja ili bundeve
;)
1,5 žlice šećera od maka
Priprema

Priprema:
1. Prerežite po dužini štapić vanilije i istružite srž.
2. Zamijesite tijesto od maslaca, šećera, žumanjaka, srži vanilije, soli i brašna, a na kraju
dodajte lješnjake.
3. Tijesto zamotajte u foliju i stavite 2 sata u hladnjak.
4. Oblikujte tijesto u tanki valjčić i narežite ga na tanke ploške.
5. Od svake ploške oblikujte kuglicu i u sredini nje utisnite malim kalupčićem ( drškom
kuhače) rupicu, mora se raditi pažljivo da ne bi kuglica puknula.
6. Tepsiju namastite i poslažite kolačiće.
7. Peći na 1200 °C oko 15-200 min.
8. Ohlađene kolačiće posuti šećerom u prahu.
9. Za lijep preljev na štednjaku otopiti marmeladu u koju ste dodali 1,5 žlicu šećera, mora
biti tekuće.
10.S malom žličicom sipati otopljeni preljev u rupice i pustiti da se ohladi, kad vam se
preljev tokom rada stisne, ponovno ga na štednjaku ugrijte.
11.
Posluživanje
Recept je iz knjige "Kolači čarolija užitaka" -Gospodarski list s tim da sam promijenila način
pravljenja preljeva.

Nema komentara:

Objavi komentar