Kiseli kupus sigurno je najzdraviji kada se jede sirov, pripremljen na salatu.
Ovaj recept je varijacija na klasične salate od slatkog kupusa koji se nalaze u
starim kuharicama.
Autor: damira1
Sastojci 4 osobe
Osvježavajuća salata od kiselog kupusa
250 gr kiselog kupusa
2-3 kom mrkve
100 gr kuhanog,slatkog kukuruza
1/2 glavice ljubičastog luka
50 gr majoneze
3 žlice dobrog kiselog vrhnja
1-2 žlice limuna (po potrebi)
Priprema
1. Kiseli kupus obavezno oprati u hladnoj vodi. Ako je jako kiseo može ga se oprati i u
toploj vodi. Dobro ga rukama ocijediti i staviti i zdjelu.
2. Mrkve naribati na krupnijem ribežu (idealno je ako su izribane duguljasto, alla julienne)
3. Kukuruz isplahnuti u vodi i procijediti
4. Ljubičasti luk narezati na fine kockice
5. Napraviti dressing : umiješati majonezu, vrhnje i limun (ako kupus nije pretjerano
kisel), izdašno popapriti (po želji) i dobro umiješati u salatu
6. Provjeriti začinjenost salate i ako je potrebno doraditi je po ukusu
Posluživanje
Ova salata je idealna za prilog suhim narescima, kuhanim i pečenim kobasicama. Iako sam
veliki protivnik majoneze, ovako umiješana u kiselom kupusu izgubi svoj pretjerani
kalorični naboj i zapravo predstavlja minimalnu masnoću, koja je potrebna za začinjanje
neke salate. Recept se nalazi u knjizi Damire Skansi "Kuhajmo brzo i zdravo" (Profil, Zg
2012). Knjiga recepata namjenjenim svima onima koji ne znaju kuhati, nemaju vremena a
žele jesti dobro i zdravo
Nema komentara:
Objavi komentar