ponedjeljak, 24. kolovoza 2015.

Moja čokoladna torta

Nikako nisam mogla da nađem recept za čokoladnu tortu kakva bi meni pasala,
pa sam smislila ovu tortu u kojoj sam spojila svoje omiljene namirnice:
čokoladu i narandžu. Izuzetno fina, aromatična i ukusna, a ipak jednostavna
torta.
Autor: harka

Sastojci 12 osobe
Kora:
4 jaja
100ml ulja
100ml mlijeka
200g brašna
100g šećera
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
naribana korica jedne narandže
2 kašike kakaoa
Premaz:
sok od dvije narandže
naribana korica jedne narandže
3 kašike vode
1 ravna kašika škrobnog brašna
Čokoladna krema:
200g tamne čokolade
250ml slatkog vrhnja
2 kašike šećera
Za ukrašavanje:
250ml slatkog vrhnja

Priprema
1. Kora: sve sastojke za koru izmiješati i ispeći u okruglom kalupu (24cm).
2. Premaz: staviti da prokuha sok od narandži i narandžina korica pa dodati izmiješano
škrobno brašno i vodu, te kuhati dok se ne zgusne. Ili koristite neki drugi način da
zgusnete sok, ali ja u tom trenutku nisam imala ništa bolje.
3. Čokoladna krema: zagrijati slatko vrhnje sa šećerom, ali ne smije prokuhati, skinuti sa
šporeta, pa dodati izlomljenu čokoladu, sačekati da čokolada omekša u vrhnju i dobro
izmiješati.
4. Finalni postupak: vruću koru premazati želeom od narandži (toplim ili hladnim), pa
preliti čokoladnom kremom (vrućom). Naravno, koru ostaviti u kalupu jer čokoladna
krema se stisne tek kad se ohladi. Hladnu tortu ukrasiti tučenim slatkim vrhnjem.

Posluživanje
Torta nije baš visoka pa se od ove količine može dobiti 12 komada.

Nema komentara:

Objavi komentar