ponedjeljak, 22. lipnja 2015.
Gusta čorba sa krompirom i piletinom
Još jedna verzija čorbe od krompira!
Autor: blues40
Sastojci 4 osobe
1kg krompira
500g piletine(bataci ili prsa)
200g mrkve
celera po želji
1glavica crvenog luka
1 kašika maslaca
1 čajna kašikica brašna
jedno žumance
2kašike vrhnja bilo domaćeg ,bilo za
kuhanje
ulje,biber so i kašika vegete
Priprema
1. Piletinu skuhati uz dodatak soli ,bibera i vegete.Kada je temeljac skuhan izvaditi meso
da se malo ohladi da bi ga mogli istrgat na komadiće.
2. U međuvremenu u drugom loncu dinstati isjeckani crveni luk ,mrkvu i po želji
celer.Posoliti i pustiti da povrće omekša.
3. Krompir oguliti i izrezati na tanke ploške.Ubaciti u lonac i zaliti pripremljenim pilećim
temeljcom.Ako nije dovoljno dodati još vruće vode.Pustiti da se čorba skuha.
4. Začinima dotjerati ukus ,još dodati i meso iz temeljca.
5. U tavici istopiti kašiku maslaca i na tome popržiti brašno.Gotovu zapršku istresti u
čorbu.Neka kuha još desetak minuta i čorbu skidamo sa ringle.
6. Žumance umutimo sa vrhnjem i lagano sipamo u lonac sa čorbom i time je čorba gotova.
Posluživanje
Poslužiti sa kašikom milerama!
Nema komentara:
Objavi komentar