srijeda, 15. travnja 2015.

Bijeli Egipat torta



Sastojci za svaki od 3 biskvita:

3 bjelanjaka
4 kašike šećera
4 kašike mljevenih lješnjaka
1 kašika brašna

Krema od žumanjaka:

700 ml mlijeka
10 kašika šećera
2 kesice burbon vanilin šećera
9 žumanjaka
8 kašika gustina / škrobnog brašna
100 gr bijele kuhinjske čokolade
150 ml vrhnja za šlag
3 kašike šećera u prahu
80 gr margarina
Šlag krema:

200 ml mlijeka
2 šlag pjene
3 kašike šećera u prahu
Dekoracija:

100 gr krupno sjeckanih lješnjaka
200 gr bijele čokolade
Priprema Biskvit/ Kora:

razdvojiti žumanjke od bjelanjaka
mutiti bjelanjke sa šećerom
dodati brašno i lješnjake potom sve ručno izmješati
posudu namastiti maslacem i posuti brašnom
peći u zagrijanoj pećnici na 180°C 10-15 min.
pripremiti ukupno ovakve 3 indentične kore / biskvit

Dekoracija:

za dekoraciju torte rastopiti na pari bjelu kuhinjsku čokoladu,
razmazati na back papiru i pustiti da se ohladi
krupno stucati lješnjake

Krema od žumanjaka:

prokuhati oko 0,5 l mlijeka sa šećerom
žumanjke mikserom izmješati sa burbon vanilij šećerom
dodati ostatak mlijeka i gusti, sve dobro izmješati
potom ovu smjesu dodati u dobro zagrijano mlijeko
dodati čokoladu, sve miješati da se zgusne na odmjerenoj temperaturi
ukloniti sa vatre i ohladiti udrugoj posudi
u drugoj posudi mješati vrhnje za šlag sa 3 kašike šećera u prahu
potom ovu smjesu dodati u smjesu
dodati izgnječen margatin

Šlag krema:

izmješati 200 ml mlijeka, 2 šlag pjene, 3 kašike šećera u prahu.

Prijatno!

0 komentari:

Objavi komentar