srijeda, 17. lipnja 2015.

Male prhke orahnjače


Još jedan kolač iz zbirke bakinih recepata... Jednostavan za pripremu, ukusan
i izdašan...

Autor: tatyana

Sastojci
Za prhko tijesto:
2 žumanjka
60 g šećera
1 vrećica Vanilin šećer Dolcela
200 g maslaca
1 limun
180 g kiselog vrhnja
450 g Pšeničnog oštrog brašna Podravka
1 vrećica Praška za pecivo Dolcela

Za nadjev:
300 g mljevenih oraha
250 g šećera
1 Vanilin šećer Dolcela
100 ml mlijeka
2 žlice ruma
2 bjelanjka

Za premaz:
20 g maslaca
Za posipanje:
šećer u prahu

Priprema

Za prhko tijesto:
1. Žumanjke pomiješajte sa šećerom, vanilin šećerom i dobro pjenasto izmiješajte
električnom miješalicom.
2. Dodajte maslac narezan na kockice i dobro promiješajte. Zatim dodajte naribanu
limunovu koricu, kiselo vrhnje i još kratko izmiješajte.
3. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, umiješajte u smjesu i miješajte dok ne
dobijete glatko tijesto. Ostavite ga na hladnom mjestu da odstoji oko 30 minuta.
4. Tijesto podijelite na tri jednaka dijela. Svaki dio razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi na
veličinu 35x30 cm, premažite trećinom nadjeva i savijte u roladu dužine 35 cm.
5. Rolade položite u lim za pečenje na pek papir i premažite ih otopljenim maslacem.
Pecite na temperaturi 200 °C, otprilike 25 minuta.

Za nadjev:
1. U posudi pomiješajte mljevene orahe, šećer i vanilin šećer. Smjesu prelijte kipućim
mlijekom, dodajte rum te dobro promiješajte i pustite da se malo ohladi.
2. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg i lagano umiješajte u nadjev.
Posluživanje
Gotove orahnjače posipajte šećerom u prahu, a kad se malo ohlade narežite ih i poslužite.

Savjet
Umjesto posipanja šećerom u prahu, orehnjače možete preliti čokoladnom glazurom i
posipati grubo nasjeckanim orasima.
Male prhke orahnjače
Još jedan kolač iz zbirke bakinih recepata... Jednostavan za pripremu, ukusan
i izdašan...

0 komentari:

Objavi komentar