srijeda, 17. lipnja 2015.

Lazanje s povrćem


Lazanje s povrćem posebno će razveseliti one koji će mesnom užitku
pretpostaviti fin okus povrća. Kako ljeto obiluje domaćim tikvicama i
patlidžanima, sastojcima naših lazanja, jelo je tada i najbolje konzumirati.

Autor: coolinarika

Sastojci 4 - 6 osobe
300 g lazanja
600 g patlidžana
300 g tikvica
300 g svježih rajčica
3 žlice maslinova ulja
300 g mozzarelle
1 žlica Vegete Natur
sol

Za bešamel umak:
1,2-1,5 l mlijeka
100 g Pšeničnog oštrog brašna Podravka
100 g maslaca
50 g naribanog parmezana
sol
bijeli papar u prahu
muškatni oraščić
2 žličice Vegete Natur

Priprema
1. Patlidžane operite, narežite na uzdužne ploške srednje debljine, malo posolite i
ostavite stajati oko 15 minuta. Zatim ih osušite na upijajućem papiru.
2. Tikvice i rajčice također narežite na ploške. U tavi na malo ulja popecite patlidžane i
tikvice pa ih ohladite.
3. Za bešamel na maslacu kratko popecite brašno i postupno dolijevajte mlijeko uz stalno
miješanje. Malo posolite, popaprite, dodajte naribani muškatni oraščić i Vegetu Natur
te kuhajte na laganoj vatri oko 10 minuta. Na kraju dodajte parmezan.
4. Na dno vatrostalne posude (22×32 cm) stavite malo bešamela. Po bešamelu rasporedite
dio lazanja te dio pripremljenih patlidžana i tikvica pa ih malo pospite Vegetom Natur.
Po njima rasporedite mozzarellu narezanu na ploške, a zatim zalijte s malo bešamela.
5. Drugi sloj započnite lazanjama, po njima rasporedite popečene patlidžane i tikvice te
narezane rajčice. Pospite Vegetom Natur i stavite ploške mozzarelle. I ovaj sloj prelijte
s malo bešamela.
6. Treći red započnite opet lazanjama, a zatim stavite na njih preostale patlidžane s
tikvicama i narezanu mozzarellu. Završite lazanjama i bešamelom. Pecite u pećnici
zagrijanoj na 200°C oko 30 minuta.

Posluživanje
Lazanje malo ohladite, narežite i poslužite uz sezonsku salatu.
Savjet
Za pripremu bešamela koristite se hladnim mlijekom, a miješajte pjenjačom kako biste
izbjegli stvaranje grudica.

0 komentari:

Objavi komentar