utorak, 16. lipnja 2015.

"Halva sa orasima"


Jako ukusna, slatka, fina na izgled, a pomalo zaboravljena poslastica: -)).

Autor: Valerija10

Sastojci

Za agdu - serbet potrebno je:
1 casa secera
2 case vode
1 vrecica vanilin secera
Potrebno je jos:
1 casa topljenog maslacs
1+1/2 case bjelog brasna Tip 400
Za posipanje potrebno je:
200 gr oraha

Priprema

*Za ovaj recept kao mjeru za sve sastojke koristiti casu. Ja na primjer koristila sam casu
 od 200ml .*
IZRADA AGDE-SERBETA
1. U serpu izruciti vodu, secer i vanilin secer. Ostaviti da se kuva.
 Kada prokljuca kuvati jod 5 minuta.
2. Vrucom agdom-serbetom popariti vruce przeno brasno.
PRZENJE BRASNA
1. Istopljen madlac izruciti u dublju serpu. Serpu staviti na tihoj vatri.
2. Uz stalno mjesanje postepeno dodati brasno.
3. Nastaviti sa przenjem brasna. Pri kraju przenja smjesi dodati 1 kafenu kasiku secera i
jos malo nastaviti sa przenjem dok se secer ne istopi i malo karamelizira. Primetice te
da smjesa brzo poprimi zlatno - smjedju boju.
4. Kada je smjesa postigla zeljenu boju, za cas skloniti serpu s vatre i u nju postepeno
izruciti vrucu agdu-serbet. Pomjesati brzo da se ne stvore grudvice.
5. Vratiti serpu na tihoj vatri, stalno mjesati dok se halva ne izjednaci i izdvoja iz kasike.
Ostaviti malo da se hladi.
FORMIRANJE HALVE:
1. U medjuvremenu orahe srednje isjeckati u multipraktiku.
2. Uzeti okruglu kasiku za sladoled. U nju do pola udubljenja staviti orahe. Iznad oraha
staviti kolicinu mlake halve. Pritisnuti halvu i poravnjati zajedno sa rubovima kasike.
3. Formiranu halvu polako preokrenuti na tanjir.
4. Posluziti odmah.

0 komentari:

Objavi komentar